Äppelpaj De Luxe

publicerat i Pajer
 
Godaste äppelpajen?
Absolut! Denna äppelpaj har allt och lite till, underbart god, värd varenda moment.
Ett måste för alla äppelälskare att testa :)
 
Självklart serverade jag pajen tillsammans med vaniljsås!
 

Roy Fares – Äppelpaj De Luxe

Från boken ”Sweet!”.

10 – 12 bitar stor paj

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

20 g äggula (1)

Mazarinfyllning:

190 g mandelmassa

2 g kardemumma (1 tsk)

80 g rumstempererat smör

50 g ägg (1)

50 g äggula (3)

Äppelfyllning

4 äpplen

2 g kardemumma (1 tsk)

8 g malen kanel (1 msk)

50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl) (jag hoppade över mandeln då jag inte är så förtjust i det)

50 g flytande honung (2 msk)

40 g råströsocker (1⁄2 dl)

Havrecrumble

50 g strösocker (1⁄2 dl)

90 g vetemjöl (11⁄2 dl)

20 g havregryn (1⁄2 dl)

2 g bakpulver (1⁄2 tsk)

60 g rumstempererat smör

Vaniljsås

150 g äggula (8)

180 g strösocker (2 dl)

1 vaniljstång

600 g vispgrädde (6 dl)

150 g mjölk (11⁄2 dl)

35 g osaltat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Jag la bara degen i botten.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble:Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås:Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Sätt ugnen på 180 grader.Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Kommentera inlägget här :