Årets Jul Tårta !

publicerat i Tårt galleri


Årets Jul Tårta fick detta bli !
Med browniebotten, chokladmousse och hallonmousse med ett "lock" av vit choklad och dekorerad med hallon och ringlad mörk choklad på.

Vit fudge

publicerat i Julgodis/julkakor
Såhär i juletider är det aldrig fel att göra sig lite fudge. Jag älskar vitchokladfudge men det finns i många fler varianter. Men jag har valt att göra vit fudge.


Här är receptet på vit fudge:

1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas till en kula). Ta genast av plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen blandats helt med smeten och blivit tjock och häll därefter direkt upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.


Ät och njut eller ge bort till dina nära och kära i små godisstrutar, som jag har gjort nu i jul. Väldigt uppskattat !

Polkagristryffel

publicerat i Julgodis/julkakor
Tryffel är väldigt gott och kan göras i så många olika smaker. Låt fantasin flöda och smaksätt din tryffel med vad just du tycker är gott.
Jag tycker att polkagristryffel är underbart gott och underbart eneklt att göra!



Polkagristryffel

200 g mörk choklad
1 dl grädde
1 dl krossade polkagrisar

Florsocker att rulla i

 Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält helt och blandat sig med grädden. Rör i de krossade polkagrisarna när chokladen börjar svalna (krossa dem i en plastpåse med hjälp av en hammare – de ska vara finhackade och lite ojämnt krossade, inte pulvriserade). Häll smeten i en form eller på en tallrik klädd med plastfolie och låt stå ett par timmar i kylen. Skär sedan tryffeln i lagom stora bitar, forma till runda kulor och rulla i florsocker. Detta superenkla och goda recept ät hämtat ifrån sötasaker.com

Mjuk pepparkaka

publicerat i Julgodis/julkakor


Mjuk pepparkaka är så gott (godarare än vanliga pepparkakor tycker jag) och så enkelt att göra!

Ingredienser:
2 st ägg
3 dl socker3 dl mjöl
1,5 tsk kanel
1,5 tsk bikarbonat

2 dl mjölk
1 msk sirap
2-3 msk lingon
100 smör

Vispa upp äggen separat. Koka upp mjölk, sirap, lingon och smör och låt svalna lite. Blanda socker, mjöl, kanel och bikarbonat. Blanda ner äggen och mjölkblandningen i mjölblandningen. Häll i en smord form på ca 20 cm. Grädda i 175 gr i 35-40 min. Kakan blir väldigt saftig och god. ät och njut!