Ko Tårta

publicerat i Tårt galleri

En liten ko tårta som överraskning till Karin som fyllt 50 år. Fylld med favoritfyllningen hallon och vit choklad mousse. Täckt med marsipan.

Äppelpaj De Luxe

publicerat i Pajer
 
Godaste äppelpajen?
Absolut! Denna äppelpaj har allt och lite till, underbart god, värd varenda moment.
Ett måste för alla äppelälskare att testa :)
 
Självklart serverade jag pajen tillsammans med vaniljsås!
 

Roy Fares – Äppelpaj De Luxe

Från boken ”Sweet!”.

10 – 12 bitar stor paj

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

20 g äggula (1)

Mazarinfyllning:

190 g mandelmassa

2 g kardemumma (1 tsk)

80 g rumstempererat smör

50 g ägg (1)

50 g äggula (3)

Äppelfyllning

4 äpplen

2 g kardemumma (1 tsk)

8 g malen kanel (1 msk)

50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl) (jag hoppade över mandeln då jag inte är så förtjust i det)

50 g flytande honung (2 msk)

40 g råströsocker (1⁄2 dl)

Havrecrumble

50 g strösocker (1⁄2 dl)

90 g vetemjöl (11⁄2 dl)

20 g havregryn (1⁄2 dl)

2 g bakpulver (1⁄2 tsk)

60 g rumstempererat smör

Vaniljsås

150 g äggula (8)

180 g strösocker (2 dl)

1 vaniljstång

600 g vispgrädde (6 dl)

150 g mjölk (11⁄2 dl)

35 g osaltat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Jag la bara degen i botten.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble:Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås:Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Sätt ugnen på 180 grader.Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Miss Chicken Cupcake

publicerat i Muffins & Cupcakes
I måndags kväll fick jag plötsligt sånt baksug efter att göra något roligt till påsken som närmar sig.
Då fick jag en liten idé om hur jag skulle kunna göra en liten kyckling av en cupcake.
Och nedan ser ni hur idén blev :) Själv tycker jag att den blev riktigt gullig till att servera nu i påsk.
 
Med just denna cupcake är jag med och tävlar på misscupcake.se
Under kategorin påsk med namnet: Miss chicken cupcake
 
För att rösta på just min cupcake gå in på:
 
 
 
 
Jag älskar choklad i alla dess former så självfallet bakade jag den ultimata (enligt mig) chokladcupcaken.
Jag har alltid velat göra en apelsinfrosting men det har aldrig blivit av för sambon gillar inte choklad och apelsin ihop, konstigt eftersom jag tycker att det är såå gott ihop! ;) så nu när sambon var borta på jobb passade jag på!
Och gud så gott det blev! :)
 
Dekorationen av denna cupocaken använde jag sockerpasta.
Jag tog ur cupcaken från pappersformen och spritsade på apelsinfrostingen uppepå med en rund tyll.
Sedan kavlade jag ut sockerpastan och "slog" in cupcken i den gula sockepastan. Sedan är det dags för "äggskalet" att läggas runt cupcaken. Till sist lägger jag dit ögon, näbb och ett sött litet rosa band.
Klart för servering! :)
 
Mitt absoluta favorit recept på mörk chokladcupcake:
 
175g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
90g vetemjöl
45g kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Smält smöret tillsammans med chokladen på låg temp. i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan och låt det svalna en anning.
Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Fördela smeten i formar ca 3/4 dels.
Ställ in i nedre delen av ugnen på 175grader i 15-20min.
 
Apelsinfrosting
75 g smör
3 dl florsocker
150 g Philadelphiaost
1 msk vaniljexrakt
Fint rivet skal (endast det orange) från en apelsin
Saft från en stor apelsin

Koka ned saften från apelsinen till 1 msk återstår, passa hela tiden då det lätt bränns i kastrullen. Vispa smör, florsocker, vaniljextrakt fluffigt blanda sedan i Philadelphiaost, apelsinskal och den reduserade apelsinsaften. Fyll en engånsspritspåse och dekorera dina cupcakes! :)

 

Choklad Whoopie Pies

publicerat i Whoopies
 

Choklad Whoopie Pies

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)

100 g smör, rumsvarmt

1 1/4 dl socker

1 ägg, rumsvarmt

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1/2 dl kakao

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 tsk salt

1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tillsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat.

Häll i smeten i en spritspåse och spritsa ut på en bakpappersklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked.

Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.

<3 <3 <3

 

Imellan whoopisarna har jag valt att göra en vitchokladmousse.

Häll i 2dl vispgrädde i en kastrull och bryt ner 150g vit choklad och vispa tills chokladen har smält, ha inte för hög värme grädden ska inte koka!

Ställ sedan in grädd/chokladen i kylen minst 3 timmar så den blir ordentligt kall.

Ta sedan fram den och vispa med elvisp i ca 3min därefter har du i 100g philadelphiaost(naturell).

Vispa någon minut till så att allt blandar sig ordentligt.

Sen är moussen klar för att spritsas imellan dina whoopies.

 

Lycka till!

:)