En liten ko tårta som överraskning till Karin som fyllt 50 år. Fylld med favoritfyllningen hallon och vit choklad mousse. Täckt med marsipan.
Äppelpaj De Luxe

Roy Fares – Äppelpaj De Luxe
Från boken ”Sweet!”.
10 – 12 bitar stor paj
Mördegsbotten:
120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl (3 dl)
60 g florsocker (1 dl)
20 g äggula (1)
Mazarinfyllning:
190 g mandelmassa
2 g kardemumma (1 tsk)
80 g rumstempererat smör
50 g ägg (1)
50 g äggula (3)
Äppelfyllning
4 äpplen
2 g kardemumma (1 tsk)
8 g malen kanel (1 msk)
50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl) (jag hoppade över mandeln då jag inte är så förtjust i det)
50 g flytande honung (2 msk)
40 g råströsocker (1⁄2 dl)
Havrecrumble
50 g strösocker (1⁄2 dl)
90 g vetemjöl (11⁄2 dl)
20 g havregryn (1⁄2 dl)
2 g bakpulver (1⁄2 tsk)
60 g rumstempererat smör
Vaniljsås
150 g äggula (8)
180 g strösocker (2 dl)
1 vaniljstång
600 g vispgrädde (6 dl)
150 g mjölk (11⁄2 dl)
35 g osaltat smör
Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Jag la bara degen i botten.
Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havrecrumble:Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Vaniljsås:Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
Sätt ugnen på 180 grader.Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
Miss Chicken Cupcake

Koka ned saften från apelsinen till 1 msk återstår, passa hela tiden då det lätt bränns i kastrullen. Vispa smör, florsocker, vaniljextrakt fluffigt blanda sedan i Philadelphiaost, apelsinskal och den reduserade apelsinsaften. Fyll en engånsspritspåse och dekorera dina cupcakes! :)
Choklad Whoopie Pies


Choklad Whoopie Pies
Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)
100 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 dl mjölk
Gör så här:
Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tillsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat.
Häll i smeten i en spritspåse och spritsa ut på en bakpappersklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked.
Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.
<3 <3 <3
Imellan whoopisarna har jag valt att göra en vitchokladmousse.
Häll i 2dl vispgrädde i en kastrull och bryt ner 150g vit choklad och vispa tills chokladen har smält, ha inte för hög värme grädden ska inte koka!
Ställ sedan in grädd/chokladen i kylen minst 3 timmar så den blir ordentligt kall.
Ta sedan fram den och vispa med elvisp i ca 3min därefter har du i 100g philadelphiaost(naturell).
Vispa någon minut till så att allt blandar sig ordentligt.
Sen är moussen klar för att spritsas imellan dina whoopies.
Lycka till!
:)